Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2011 12:34 - Ивайло е бил болярин, управител на крепост, потомък на Симеоновия кавкан Тодор Свиница. Антифеодалното въстание е мит.
Автор: sovietsojuz Категория: История   
Прочетен: 2205 Коментари: 0 Гласове:
1



Това показват сведенията в хрониките. Той се наричал Бърдоква - неправилно предадената от византийския хронист старобългарска титла бори таркан. Тази титла носели управителите на крепости.
Това е доказателство на тезата на Божидар Димитров, че Ивайло бил управител на крепост, най-вероятно Овеч. Голяма средновековна крепост близо до днешна Провадия.
Другат стара титла, с която се спомената е предадена като Лахана от византийците, а в българската приписка е наречен Иваил. Това вероятно е старобългарската титла боила таркан,  вулия таркан. Това е титла носена от втория след престолонаследника (канартикина) в ПБЦ.
Това показва, че Ивайло станал регент на малолетния цар Михаил, а не цар. Това било било договорка с царица Мария за да запази царството за цар Михаил. Ивайло се задоволил с регентска длъжност и титла боила таркан.
Тъй като по време на ВБЦ старите титли от ПБЦ не се използват, вероятно Иваило е от старата българска аристокрация от ПБЦ, която била в конфликт с новата аристокрация на ВБЦ в борбата за власт.
Всъщност приписката в Свърлижкото евангелие:
Аз, раб Божи Костадин чьтъц, а зовом Войсил Граматик писах книги сие перзвитеру Георгию, а зовом по Радосаву в граде Свърлизе в дни цара Иваила и при йепископе нишевцем Никодиме в лето 6747 индиктион стояху гръци под градом Тръновом.
правилно се чете така:
Аз, раб Божи Костадин чьтъц, а зовом Войсил Граматик писах книги сие перзвитеру Георгию, а зовом по Радосаву в граде Свърлизе в дни цара и ваила( вулия таркан) и при йепископе нишевцем Никодиме в лето 6747 индиктион стояху гръци под градом Тръновом.
...в дните на царя и вулия (таркана)
Царя е Михаил, а  вулия таркана остатава неизвестен, преписвачът не е записал имената на управляващите. Той се задоволява само да спомене, че е в дните на вулия (таркана), което е било достатъчно за съвременниците му.
Името на  боила таркана остава неизвестно. Името Ивайло е измислено от ранните историци опитващи се да разчетат приписката без достатъчно знания за старобългарската история. Така "и ваила"(вулия) става Ивайло, каквото име в България няма до тогава. То е въведено от Измаил Срезневски в 1879г. и така си остава.
Родът на Ивайло, обаче е известен за разлика от името му. Това е старият боилски род Свиница. От него е кавкан Тодор Свиница при цар Симеон І. За това хронистът казва, че Ивайло бил свинар от пастирски род. Вероятно свинята е била тотемно животно на рода още през езическите времена. Разбира се византийците мразели Ивайло, който го победил неведнъж и за това пускали злобни забележки за свинарския му произход.
Такива било и отношението на новата аристокрация на ВБЦ, която не обичала старата, защото се бояла за властта и владенията си.
Народното въстание не се оказва никакво въстание. Ивайло като управител на крепост и болярин имал наемна войска като всички отанали.А  "простите и престъпни хора", които  събрал споменати от византийския хронист приличат на наемническа армия, а не на народна войска.
Да не говорим, че във въстанието на Ивайло няма нищо антифеодално. Ивайло победил, нищо не се променя. Буржоазните историци доста се мъчили да обяснят това с увъртания, че не знаел какво да прави.
Ивайло сам е феодал и следователно "въстанието" е феодално, а не антифеодално.

Митът за антифеодалното въстание е измислен от буржоазната антифеодална историография.
Феодализмът е сринат от Буржоазната революция, но днешната феодализирана буржоазия избягва да си спомня, че навремето сама се е борила срещу феодалите.
Комунистическата историография наследява този мит от буржоазната, а не го е измислила, както обикновено я обвиняват. Така че виновна в случая е буржазната историография.
Достатъчно е да се погледне времето на създаването му. Та след Освобождението не е била комунистическа власт, а буржоазна .





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sovietsojuz
Категория: Политика
Прочетен: 183659
Постинги: 75
Коментари: 2
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031