Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2012 09:04 - Китайския империализъм - зараждане и развитие. Северна Корея - оръдие на китайския империализъм
Автор: sovietsojuz Категория: Политика   
Прочетен: 1136 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.05.2012 10:04


Съвременния китайски империализъм възниква през 50те години под ръководството на Мао. Тогава след като с помощта на СССР в Китай на власт идва ККП, новосформираната КНР започва да се стреми към световно господство и хегемония. В тази борба на първо място се изправя срещу СССР, който също се стреми към световно господство и хегемония. Китайския и съветския империализъм се сблъскват спора, коя страна да бъде "лидер" на соцлагера. Мао влиза в конфликт със Сталин, но не посмява открито са скъса отношенията си с СССР, защото се бои от Сталин.
След "десталинизацията" обаче Мао вече без да се бои открито се противопоставя на СССР.
Започват и погранични конфликти за териториялни претенции м/у КНР и СССР. Ескалират особено по време на управлението на посредствения и слабохарактерен Брежнев, който по-време нахлуването на китайската армия на китайска територия бяга от Кремъл като отива на "дипломатическо" посещение в чужбина. Само решителните действия на съветската армия и то без решението на нерешителното правителство в Москва спасяват териториалната цялост на СССР.
Между временно в КНР империалистическите амбиции на Мао раждат такива "чудеса" като "големия скок"(базиран на отказ от плановата икономика и планирането), довел до тотален икономически провал и "културната революция" целяща да укрепи диктатурата на Мао като смачка интелигенцията и насади простотията(която се манипулира по-лесно и е по-удобна за диктаторите).
Само провала, до който водят тези изстъпления на Мао, спира тази разрушителна политика.
В международната политика КНР повече подкрепя всъщност американските империалисти в своето противопоставяне на СССР. Така по време на Кубинската криза Мао застава срещу СССР(и Куба), като практически дава рамо на САЩ.
Новия китайски империалистически курс започва след 1976г. През 1975г американските империалисти във Виетнам са разгромени и се изтеглят. Китайците са изчаквали спокойно САЩ да бъдат прогонени от Виетнам със съветска помощ. После КНР застава срещу съветския съюзник Виетнам и се опитва да го присъедини. КНР напада Виетнам, но китайците са разгромени.
Тогава респектирани от силата на СССР КНР сключва тайна сделка със Запада. таен съюз насочен срещу СССР. Цената на сделката е отказ от комунистическата икономика и налагане на капиталистическа и полукапиталистическа икономическа система при запазване на политическата диктатура, така през 1977 в КНР започва реален преход от социализъм към фашизъм. Реално съвременната икономика на КНР е от фашистки тип(капитализъм с партийна диктатура контрол над икономиката).
В 1978 САЩ изпълняват своята част от сделката - започват политическо сближаване с КНР(след като са започнали "реформите")
След падането на СССР КНР се справя лесно с провокаторите платени и подстрекавани от САЩ, които се надявали да завладеят отвътре КНР по модела на съветската "перестроика" и "промяна", чрез които ЦРУ завладя бившия соцлагер.
Китай взема курс на постигане на световна хегемония с капиталистически методи като използва икономическите механизми на световната капиталистическа икономика подобно на САЩ. По това време САЩ все още подценяват възможностите на КНР, която има голям човешки и материлиалин ресурс. Така те сключват сделка и приемат напрактика китайския план за завладяване на света. КНР сега действа с капитал и малко по малко завладява света поглъщаики световната икономика(която преди беше погълната от САЩ).
Така Катай завладява света по метода на бавно и постепенно поглъщане.
А вече няма кои да им поречи на това, защото СССР бяха съборени, а само социлистическа икономика може да спре настъплението на капитала(който преди беше американски, а сега е китайски).
Така че, ако не стане някоя "Пекинска пролет", след десетилетия светът ще е под китайско господство, защото западният капитализъм не може да издържи срещу КНР.
Пътят към световното господство на Китай изглежда сигурен.


Северна Корея е марионетка на Китай. КНДР се създава и подкрепя от КНР. Китайците контролират и практически управляват Северна Корея.
Диктатурата в КНДР, потресаващия култ към личността на вожда, който може да засрами дори Сталин, крайния милитаризъм - всичко това е с цел да обслужва китайските интереси.
Китай използва Северна Корея като буфер срещу независимата Южна Корея,а Китай отдавна иска да завладее Корейския полуостров.
Диктатурата на "Великия вожд" и неговата династия има за цел - да държи в робство корейския народ и да служи на Китай, така че разделената от империалистите Корея да не се обедини и да стане независима държава. Държания в покорство и потисничество от китайските агенти народ на Северна Корея се използва принудително като пушечно месо за защита на китайските интереси.
Така народът на КНДР е принуден да издържа най-голямата в света армия на глава от населението и да гладува за хатъра на китайските империалисти, които искат да погълнат Корея.
Така Северна Корея е само един придатък на китайския империализъм.
Марионетка на алчните империалисти в Пекин.Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sovietsojuz
Категория: Политика
Прочетен: 153949
Постинги: 75
Коментари: 2
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031